5 tips om te schrijven bij rouw
Rouw brengt chaos met zich mee. Het betekent vaak chaos in je hoofd en in je leven. Schrijven is een fijne manier om orde te scheppen in de chaos. Wat is er gebeurd? Wat heeft je geraakt? Wie ben jij in je verdriet? Hoe wil je omgaan met die lege plek? Schrijven geeft je overzicht. Maar hoe pak je dat dan aan? Hoe schrijf je over je verdriet, hoe schrijf je over rouw? Ik deel op deze plek een aantal fijne tips om te schrijven in en over rouw.
Tip 1: creëer een fijne schrijfplek
Creëer de juiste omgeving, creëer een fijne schrijfplek. Als je aan de slag gaat met schrijven rondom rouw of een andere moeilijke gebeurtenis, dan vraagt dat om tijd, aandacht en een fijne omgeving.
Kies een plek waar jij je fijn voelt. Dit kan een plek in huis zijn, maar misschien is er ook wel een fijne plek buiten waar jij aan de slag wilt. Waar voel jij je prettig? Zorg dat je comfortabel zit. Bedenk een fijn schrijfritueel voor deze plaats. Steek bijvoorbeeld voor je gaat schrijven een kaarsje aan en noem de naam van jouw dierbare. Of zet een fijn achtergrondmuziekje aan.
Het is fijn wanneer je op deze schrijfplek niet gestoord wordt. Je duikt in herinneringen, gevoelens en emoties. Dan mag je even helemaal met jezelf zijn en heb je waarschijnlijk geen behoefte aan langslopende mensen of mensen die iets aan je komen vragen.
Tip 2: Schrijf herinneringen in een mooi schrift
Koop een mooi schrift of een mooi notitieboek. Je schrijft over jouw dierbare. Misschien schrijf je over je partner, een van je ouders, je kindje... Hoe fijn is het om al die herinneringen en gevoelens op een mooie plek te verzamelen? Bewaar al die momenten in een prachtig boek of schrift, zodat je het ook zichtbaar neer kunt leggen en het een fijn item is om op te pakken en door te lezen.
Kies trouwens ook een pen waarmee je prettig schrijft. Dat klinkt misschien gek, maar het helpt echt. Zelf schrijf ik bijvoorbeeld graag met een fijnschrijver, omdat ik daar heel snel mee kan schrijven. Mijn gedachten buitelen soms over elkaar heen en dan is er niets fijner dan een pen die je gedachten enigszins bij kan houden.
Tip 3: Maak tijd om over je dierbare te schrijven
Reserveer tijd om te schrijven. Het helpt om een vast moment in de week te kiezen. Je hoeft natuurlijk niet specifiek over je dierbare te schrijven of over herinneringen. Je kunt er ook voor kiezen om op te schrijven hoe jij je nu voelt. Wat doet het verlies met je? Hoe is het voor je om het leven weer op te pakken en tegelijk verdriet te voelen? Waar voel je verdriet over? Waar zit jouw pijn, jouw missen, jouw schuldgevoel misschien wel? Wat zou je graag willen? Wanneer je iedere week tijd maakt om te schrijven over je dierbare én over jezelf, zul je ook zien hoe jouw rouwproces langzaam verandert en er steeds andere aspecten van rouw aan bod komen.
Tip 4: Geef mooie en moeilijke herinneringen een plaats
Schrijf herinneringen aan de persoon die je zo mist op. Welke herinneringen zijn er? Welke details herinner jij je? Geef mooie en moeilijke herinneringen een plaats. Ga terug in gedachten naar al die mooie momenten, groot of klein. Juist in de kleine momenten kunnen ook mooie herinneringen opgeslagen liggen. En schrijf ook moeilijke herinneringen op. Ontdek tijdens het schrijven waar je pijn en waar je verdriet zit en schrijf het op. Het helpt je steeds een stukje verder.
Tip 5: Ontspan na het schrijven
Ontspan na het schrijven. Het schrijven is intensief. Je schrijft over verdriet, pijn, missen. Je schrijft over herinneringen, waardoor het missen misschien intenser voelbaar is. Zorg daarom dat je na het schrijven iets fijns doet. Wat dit is, is helemaal aan jou. Neem een bad of douche, wandel lekker in de frisse buitenlucht, pak een kop koffie of een wijntje met een vriend of vriendin. Wat het ook is, zorg goed voor jezelf en ontspan.
Hulp bij schrijven door Schrijf je Rouw
Vind jij het lastig om zelf structuur te houden in het schrijven? Wil je wel schrijven, maar weet je niet goed waarover? Begin je steeds, maar lukt het niet om door te zetten? Krijg je advies van je huisarts, praktijkondersteuner of rouwbegeleider om te schrijven, maar weet je niet waar je moet beginnen of waar je dan precies over schrijft? In mijn online programma Schrijf je Rouw begeleid ik je door het schrijfproces heen. In zes maanden tijd ontvang jij hele concrete schrijfopdrachten, waarmee je over alle aspecten van het rouwproces schrijft. Het is niet alleen een concrete stok achter de deur, je ontvangt gedurende deze hele periode ook de nodige informatie over rouw en je leert hoe schrijven je in dit proces kan ondersteunen. Meer weten? Kijk dan naar het online programma.
Liever eerst kennismaken met de kracht van schrijven? Probeer dan de minicursus Schrijven en Rouwen of download het gratis e-book ter kennismaking.
Reactie plaatsen
Reacties